26.1.13

Omlet z warzywami - superszybka rozgrzewająca kolacja

Omlet warzywny to dobry pomysł na kolację. Trzeci i ostatni posiłek dnia powinien być jak najmniejszy i idealnie jedzony 4 godziny przed snem. Najlepiej jeśli jest gotowany, aby równoważył wychładzający charakter nocy. Wieczorem warto jeść między innymi skoncentrowane źródła białka, takie jak rośliny strączkowe, orzechy czy produkty pochodzenia zwierzęcego. Dania zawierające zboża, które dostarczają dużo energii, znacznie lepiej jest jeść w ciągu dnia. Jeśli odpuścimy sobie dodatek kromki chleba, omlet będzie lekkostrawny i nie będziemy mieć kłopotów z zasypianiem. Rozgrzewające dodatki - imbir, czosnek, cebula i szczypiorek pomogą zwalczyć zimno po powrocie do domu przez zaspy śniegu.
 

Składniki: 
4-6 jajek (na 2 osoby)
ulubione lub znalezione w lodówce warzywa - w moim przypadku 1 por, 1 mała cebula, kilka rzodkiewek, 2 ząbki czosnku, 2 plasterki imbiru, pół pęczka szczypiorku
przyprawy - cząber, zmielona kozieradka, lubczyk, sól, pieprz lub według upodobań
odrobina nierafinowanego oleju np oliwy z oliwek

Na patelnię z grubym dnem wlewamy małą ilość wody, tak aby tylko przykryć dno. Na wodę dodajemy odrobinę oliwy - w ten sposób uzyskujemy smak jak przy smażeniu, ale bez nadmiernego rozgrzewania oliwy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy posiekaną cebulę, następnie posiekany lub wyciśnięty czosnek i drobno posiekany imbir. Chwilę podduszamy i dodajemy pora. Przykrywamy patelnię i przez chwilę dusimy. Zdejmujemy patelnię z ognia, wbijamy jajka, dodajemy szczypior, drobno pokrojone rzodkiewki i przyprawy i mieszamy zawartość patelni. Wstawiamy z powrotem na bardzo mały ogień pod przykryciem i po kilku minutach sprawdzamy czy omlet się ściął i czy konsystencja nam odpowiada. Omlet robi się szybko i trzeba uważać, żeby się nie przypalił. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz